Kereskedelmi főzdék országos versenye

Csopakon rendezi meg a Pálinka Nemzeti Tanács a 2024. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyét május 8-10. között, melynek fővédnökségét dr. Nagy István agrárminiszter vállalta.

A Pálinka Nemzeti Tanács és Csopak község önkormányzata közös sajtótájékoztatón látta el kézjegyével az együttműködési megállapodást, melynek célja a XI. Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny sikeres lebonyolítása Csopakon. Ambrus Tibor Csopak polgármestere elmondta, hogy közel húsz éve szerveznek kisebb pálinka versenyeket a településen, amelyek az évek alatt kinőték magukat. Véleménye szerint a település számára az idén elérhetővé vált a pálinkaversenyek csúcsa, az Országos Pálinka-és Törkölypálinka Verseny. Bízik abban, hogy jó házigazdája lesz a település a kereskedelmi pálinkafőzdék országos megmérettetésének.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a verseny nemcsak a pálinkafőzdék szakmai megmérettetését jelenti, hanem egyben a magyar pálinka kultúra éves ünnepe is. Az idén több mint 300 tételt neveztek az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Versenyre, tette hozzá és köszönetet mondott minden eddigi önkormányzatnak és támogatónak, akik évről évre lehetővé tették, hogy a verseny az ország különböző pontjain – pl.: Komárom, Sümeg, Nyíregyháza, Körmend, Karcag – megrendezésre kerülhettek. Hozzátette, hogy Csopak, bár az eddigi legkisebb házigazda település, nagy szeretettel és lelkesedéssel készül a verseny fogadására. Mivel a mustrára nevezett 328 tétel csak kereskedelmi pálinkafőzdék terméke lehet a versenyszabályzat szerint, ezért csak kereskedelmi forgalomba hozható pálinkák vesznek részt a versenyen. Ez teszi egyedülállóvá ezt a megmérettetést. Minden terméknek át kellett esnie egy előzetes analitikai vizsgálaton a NÉBIH-központi laborjában, így biztosítva, hogy csak a legmagasabb minőségű pálinkák kerüljenek majd a zsűri elé. -ismertette a versenyfelhívást az elnök.

Képen: Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és Ambrus Tibor polgármester
Fotó: Ravasz-Rednágel Zsuzsanna

A település és a Pálinka Nemzeti Tanács megállapodásának aláírása nem csak egy ünnepélyes pillanat, amely hivatalosan is megerősíti Csopak városának elkötelezettségét a magyar pálinka hagyományai és kultúrája iránt, hanem biztosíték arra is, hogy a verseny a résztvevő főzdék, valamint a verseny kísérő rendezvényeire kilátogató turisták számára is felejthetetlen élményt nyújt majd.

#közélet #gasztro #pálinka #hungarikum #csopak

0
Kosár
  • No products in the cart.