Több mint 150 notebookot vehetnek át az ajkai diákok a szünidő végéig

A digitalizált világban való érvényesüléshez nélkülözhetetlen a megfelelő digitális eszközök birtoklása. A magyar kormány célja, hogy 2026-ra minden 12. évfolyamos diák rendelkezzen saját notebookkal. Egyházi Andrea, a pápai tankerület igazgatója szerint a kezdeményezés nem csupán az otthoni tanulást könnyíti meg, hanem a diákok digitális kompetenciáinak fejlesztését érvényesülését is elősegíti.

A kormányzati program keretében az elmúlt években több mint 140 ezer notebookot osztottak ki az ország köznevelési intézményeiben tanulók között. Tavaly a hetedik és a tízedik évfolyamos diákok kaptak személyre szóló eszközöket, amelyek hozzáférést biztosítanak számukra a Nemzeti Köznevelési Portálhoz és a Kréta rendszerhez egyaránt. A központi program célja, hogy 2026-ig minden 12. évfolyamos diák rendelkezzen saját notebookkal, amely nemcsak az otthoni tanulást segíti, hanem a digitális kompetenciák fejlesztését is elősegíti. A Covid-19 járvány alatt különösen fontossá, sőt nélkülözhetetlenné vált a digitális eszközök otthoni használata a távoktatásban is. – mondta Egyházi Andrea csütörtökön az ajkai diákoknak szánt 153 darab notebook első darabjainak átadásakor.

Fotó: RRZs képen: Egyházi Andrea a Pápai Tankerület igazgatója, Horváthné Mikuláskó Mónika Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium igazgatója és igazgató helyettese, Királyné Molnár Rita.

A tankerületvezető kiemelte, hogy az Ajkai járásban, a tankerület által fenntartott iskolák részére az elmúlt három évben összesen 1045 darab notebookot osztottak ki, melyből a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanulói számára 307 darab eszköz került átadásra. A notebookok igaz, hogy személyes használatra kerülnek átadásra, de az iskoláknak is előnyös ez a konstrukció, hiszen az átadott eszközök a tanórákon is használhatók. Egyházi Andrea gondolatait azzal zárta, hogy ez a kezdeményezés az Európai Unió, valamint Magyarország kormányának közös finanszírozásával valósult meg, amely tovább erősíti a digitális oktatás infrastruktúráját hazánkban.
A digitális eszközök átadását követően a digitális oktatás fontosságát és a notebookok szerepét hangsúlyozta Dr. Kovács Csilla háromgyermekes édesanya, aki szerint az iskolai feladatokhoz tartozó kutatómunkában is nélkülözhetetlenek ezek az eszközök. A notebookok hozzájárulnak a gyermek jövőbeli sikeréhez a digitálisan világban. Az édesanya elmondta, hogy bár a COVID-19 pandémia alatt viszonylag könnyen tudott segíteni gyermekeinek a digitális oktatáshoz való alkalmazkodásban, ennek veszélye is vannak. Felhívta a figyelmet a kiberbűnözés gyermekekre gyakorolt hatásaira, veszélyeire is.
Hangsúlyozta, hogy szülőként fokozottan kell ellenőrizni a gyermek internetes tevékenységét. Gyürüsi Petra Panna, a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium 6. osztályos tanulója úgy fogalmazott, azért is fontos, hogy kaphattak notebookokat, mert sajnos még mindig vannak olyan gyermekek, akiknek otthon nincs számítógép és internet hozzáférésük sem. Megjegyezte, hogy ezek az eszközök elengedhetetlenek az otthoni és az iskolai házifeladatok elvégzéséhez.

0
Kosár
  • No products in the cart.