Vilmoskörte Magyarország legjobb pálinkája

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) a nyári napforduló előtt, június 20-án tartotta meg a XI. Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny díjátadó ünnepségét Budapesten a Magyar Tudományos Akadémia Akadémia Klub Rendezvényhelyszínen, ahol a versenyre nevezett kereskedelmi pálinkafőzdék pálinkáit díjazták. Magát a megmérettetést Csopakon tartották meg május 8-10. között, mely a kereskedelmi főzdék legrangosabb hazai versenye. Ezen a versenyen választódik ki minden évben Magyarország legjobb pálinkája és Magyarország legjobb 10 000 palack feletti tétele is, valamint Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéit is díjazzák.

Az Országos Pálinka- és Tönkölypálinka Verseny kiemelten hozzájárul a magyar pálinkakultúra fejlődéséhez, a fogyasztók tájékozódásának elősegítéséhez, valamint nemzeti italunk hitelének és ismertségének erősítéséhez – mondta Nagy István agrárminiszter csütörtökön, Budapesten a verseny díjátadó ünnepségen. Nagy István kifejtette, a pálinka több mint egy szeszes ital a magyarok számára. A pálinka ugyanis az egyes számú hungarikumunk, amit nemzeti kincsként tartunk számon. Az elmúlt 30 évben a magyar pálinka visszanyerte méltó rangját a gasztronómiában, a vendéglátásban és az idegenforgalomban, köszönhetően az elkötelezett főzdéknek, kereskedőknek és vendéglátóipari szakembereknek. Az agrárminiszter felidézte, hogy a pálinkatörvény 2008-as bevezetése és a 2004-ben megszerzett európai uniós védjegy, valamint a 2011-ben elért eredetvédettség mind hozzájárultak a pálinka minőségének és hírnevének növeléséhez. Köszönet illeti a gazdákat és a termelőket, akik kiváló minőségű magyar gyümölcsöt biztosítanak a jó pálinkához – emlékeztetett Nagy István.

A díjátadó gála további részében Béli Géza az Országos Pálinka és Törkölypálinka Verseny szakmai igazgatója kiemelte, hogy a megmérettetés célja a pálinka hírnevének és elismertségének növelése. Kiemelte, hogy a verseny kizárólag kereskedelmi tevékenységet végző pálinkafőzdék számára nyitott. A verseny hitelességét a Nemzeti Élelmiszerlánc-Biztonsági Hivatal ellenőrzése is biztosítja. Hozzátette, hogy a szigorú érzékszervi és analitikai vizsgálatoknak köszönhetően a pálinkák minősége évről évre folyamatosan javul. A pálinkafogyasztók biztosak lehetnek abban, hogy a díjazott pálinkák megfelelnek a legmagasabb élelmiszerbiztonsági előírásoknak.

Mihályi László a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a pálinkafőzdéket az idei év is komoly próbatételek elé állította, de ennek ellenére sikerült megfelelniük a piaci és törvényi előírásoknak egyaránt. A szigorú szabályozásoknak eleget téve, idén 328 nevezett tétel érkezett a versenyre, összesen 40 főzdéből. „A mögöttünk álló munka mind a szervezők, mind a pálinkafőzdék oldaláról kiemelkedő színvonalú volt. Csak közös erőfeszítésekkel érhetünk el sikereket a gyorsan változó és bizonytalan piaci körülmények között” – mondta Mihályi László. Kiemelte, hogy a pálinkabírálók, a bizottsági tagok, a Nébih dolgozói és minden egyes résztvevő hozzájárult a sikeres verseny lebonyolításhoz. Hozzátette, hogy az Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny hagyományosan minden évben más településen kerül megrendezésre. A 2023-as évben Karcag adott otthont a versenynek, míg 2024-ben a Balaton partján fekvő Csopak városa vállalta a verseny befogadását. Ambrus Tibor polgármester biztosította a méltó helyszínt az érzékszervi bírálatokhoz, amely a verseny második 10 éves periódusának ígéretes első versenyét jelentette. A PNT elnöke szerint a közösség és a hagyományok ápolása kulcsfontosságú a magyar pálinkakultúra fenntartásában és fejlődésében.

Ondré Péter az Agrármarketing Centrum vezetője szerint az elmúlt években számos kihívással néztek szembe a magyar pálinkafőzdék, de kitartásuk és elkötelezettségük példaértékű. Az Európai Unió döntései, a népegészségügyi termékadó bevezetése, a koronavírus okozta gazdasági válság, a pandémia idején történő vendéglátóhely bezárások, a munkaerőköltségek és alapanyagok árának infláció miatti emelkedése, valamint az ukrán háború következtében bekövetkező energiaár robbanás és az üveggyártás jelentős energia igénye miatt nehézségek mind-mind jelentős próbatétel elé állították a pálinka előállítóit. Mindezek ellenére a magyar pálinkafőzdék nem csak, hogy talpon maradtak, de a nemzeti hagyományainkat is megőrizték és továbbadták. – fogalmazott az AMC vezetője és köszönetet mondott a vállalkozóknak az elvégzett munkáért, valamint a magyar pálinka, mint nemzeti kincs megőrzéséért és népszerűsítéséért tett erőfeszítéseikért.

Magyarország legjobb pálinkája 2024 címet az idén a Brill Pálinkaház Vilmoskörte pálinkája érdemelte ki. Magyarország legjobb 10.000 palack feletti tétele 2024 címet a Bolyhos Pálinkafőzde Feketecseresznye pálinkája lett. Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje a Gong Pálinkaház, a második legeredményesebb a Brill Pálinkaház, a harmadik legeredményesebb főzde az 1 Csepp Pálinka lett. További hat pálinkafőzde hat pálinkája pedig különdíjban részesült.
Az AMC különdíját a Pálinkafőző Göncruszka gönci barackpálinkája érdemelte ki, míg Csopak város különdíját a Reneszánsz pálinkaház sárgamuskotály törköly pálinkája kapta. A Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem különdíját a Szigetköz Lelke Pálinkaház, málna pálinkája, a Nemzeti Adó-és Vámhivatal különdíját a Sáppusztai pálinkaház, Classic birs pálinkája érdemelte ki. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara különdíját Széchenyi Tamás a kamara élelmiszeripari igazgatója adta át a Gong Pálinkaház részére, melyet Merlot-törkölypálinkájával érdemelte ki.

0
Kosár
  • No products in the cart.