Tudáspróba a királyok útján

A Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvodában idén is megrendezésre került a már hagyományosnak számító „Hol vagy István király?” című megyei történelemverseny. A diákok izgalmas vetélkedőn mérték össze tudásukat Szent István király és korának történelmi eseményeiről. A verseny célja nem csupán a történelmi ismeretek elmélyítése volt, hanem az, hogy a fiatalok példaképeket találjanak maguknak a múlt nagy alakjaiban.

Az eseményen a környező települések iskoláiból érkezett diákok vettek részt, akik csapatokban, kísérőtanáraik segítségével készültek fel a kihívásokra. A verseny megnyitóját Rieder András igazgató úr tartotta, melyet egy Szent Imre hercegről szóló egyházi ének követett. A felkészülés során a diákok egy előre meghatározott irodalomjegyzék alapján sajátították el a szükséges tudást, és kreatív feladatként családi csoportképeket is készítettek István királyról és rokonairól.
A verseny során a résztvevőknek kilenc különböző típusú feladatot kellett megoldaniuk, melyek között szerepelt totó, rejtvény, szókereső és zenemű felismerése is. A feladatok megoldása során a diákok csapatmunkában jeleskedtek, kihasználva egymás erősségeit. A zsűri, melynek tagjai között pedagógusok és egy óvodapedagógus is helyet kapott, értékelte a diákok munkáját. Kersner Istvánné nyugalmazott pedagógus, a tósokberéndi iskola egykori magyar – történelem szakos tanára, Horváth Csaba, a magyarpolányi Kerek Nap Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola és AMI magyar-történelem szakos tanára, valamint dr. Paksiné Beszerdich Ildikó óvodapedagógus.
A verseny végén a Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola diákjai szerezték meg az első helyet, ezzel kiemelkedő teljesítményt nyújtva. A második helyen a Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola csapata végzett, míg a harmadik helyet a Fekete István – Vörösmarty Mihály Általános Iskola és Gimnázium érdemelte ki. A verseny hozzájárult a diákok történelmi tudásának bővítéséhez és a közösségi összetartozás élményének megerősítéséhez. Tímár Andrea a Szent István Király Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda angol-történelem szakos tanárnője szerint a verseny egyik legfontosabb üzenete a család és a közösség erejének hangsúlyozása volt, amely Szent István király életében is központi szerepet játszott.

0
Kosár
  • No products in the cart.