Nemcsak báloztak, de a sváb kultúrát és a nemzetiségi gasztronómiát is ápolták a hétvégi ajkarendeki sváb bálban. Egy ilyen bál megrendezését rengeteg előkészület előzi meg, a hagyományőrző egyesületek amatőr tagjai részéről. A dalárdák férfi énekesei, a sváb zenekar zenészei, a nemzetiségi kórusok tagjai egész évben készülnek a farsangi időszakban megtartott tél űző sváb bálra.
Az idei ajkarendeki sváb bál hangulatát így foglalta össze Fülöp Zoltán önkormányzati képviselő.
Az Ajkarendeki Német Nemzetiségi Önkormányzat meghívására érkeztem a sváb bálba, ahol Latorcai Csaba miniszterhelyettessel és sok-sok barátságos helyi sváb emberrel tölthettem el az estét. Örültem a helyiek meghívásának és idén sem csalódtam az ajkarendeki svábokban. Kiváló hangulatú és autentikus volt a bál, a szórakozáshoz minden adott volt. Barátságos vendégszerető sváb emberek, színvonalas zene a Johann’s Kapelle -vel, na és persze a sváb gasztronómia remek farsangi ételei, italai. A bálozók batyujából előkerültek a német farsangi fánkok, sajtos és káposztás pogácsák, fasírt golyók, ecetes fokhagymás szilva befőttek, házi fehér és vörösborok és az elhagyhatatlan helyi pálinkák és gyógynövény likőrök, amelyek fokozták az amúgy is kiváló báli hangulatot.