Iszkáz története könyvekben

Február 3-án két kiadványt mutattak be a helyi művelődési házban, amelyek Iszkáz község történetét dolgozzák fel. A könyvek egy sikeres hungarikum pályázat eredményeként jöttek létre, amelynek célja a magyar kultúra és örökség megőrzése és népszerűsítése volt.

Dukay István író részletesen beszámolt kutatómunkájáról
Fotó: RRZs

A bemutatott könyvek közül az egyik Dukay István író munkája, aki Iszkáz 822 éves múltját és jelenét mutatja be. A könyv gazdag forrásanyagot és érdekes adatokat tartalmaz a településről, amelyet 1212-től jegyeznek. A könyvben szó esik a település nevének eredetéről, a történelmi eseményekről, a néprajzi és természeti értékekről, valamint a helyi közösségről és hagyományokról. A másik könyv egy képes album, amely Iszkáz látnivalóit és szépségeit mutatja be. A könyvben több mint 200 fotó található, amelyek a település épített és természeti környezetét, a helyi emberek életét és a kulturális programokat ábrázolják. A könyv egyfajta útikalauz is, amely segít felfedezni Iszkáz rejtett kincseit.

A könyvbemutatón Cseh József polgármester örömét fejezte ki, hogy Iszkáz történetét végre könyv formájában is meg tudták örökíteni. Köszönetet mondott Dukay István írónak, valamint Hermann István könyvtárigazgatónak és Mihalcsik Mártának, akik segítettek a könyvek létrehozásában. Mint elmondta, a könyvek nemcsak a település lakóinak, hanem az ide látogatóknak is hasznosak és érdekesek lehetnek, hiszen bemutatják Iszkáz gazdag múltját és élő jelenét. A polgármester elmondta, hogy a könyv megjelenése egy sikeres pályázatnak köszönhető, melyben 2,6 millió forintot nyert a település az Agrárminisztérium Hungaricum főosztályának jóvoltából.

A Nemzeti Művelődési Intézet módszertani referense, Mihalcsik Márta összefoglalta a két könyv megvalósulásának történetét. Elmondta, hogy tulajdonképpen 2013-tól kezdődött meg az az értékfeltáró munka, amiből a Nemzeti Művelődési Intézet is oroszlánrészt vállalt, hiszen minden vármegyei igazgatóságnak az egyik kiemelt feladatává vált, hogy segítse a települések így Iszkáz értékfeltáró tevékenységét is. Járási értéknapokat szervezett az igazgatóság, melyek egyikét elsőként fogadta be a település.  

A könyvbemutatón részt vett dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, aki maga is Iszkázról származik, és gyerekkorának legszebb nyarait itt töltötte. Elmondta, hogy ő mindig is könyvolvasó volt, és számára fontos, hogy a kezében legyen a könyv, lapozhassa, és megnézhesse benne a fényképeket. Hozzátette, hogy ebben az esetben a végeredmény kifejezetten jól sikerült, és kiemelte Dukay István és Hermann István munkáját, akik komoly kutatómunkát végeztek, és sok ötlettel gazdagították a könyv kiadását. A képeskönyv a karácsony előtt megjelent helytörténeti monográfia kiegészítése, amelyet az állami támogatásnak köszönhetően ingyenesen lehet terjeszteni. A könyv nemcsak az itt lakóknak, hanem az elszármazottaknak is szól, hiszen benne van a közelmúlt története, és benne vannak azok az ősök, akik innen, Iszkázról indulva forrasztották össze Alsóiszkáz, Felsőiszkáz, és Középiszkáz településrészeket. Az országgyűlési képviselő visszaemlékezett gyerekkori élményeire, amikor Iszkázon nyaralt, és a Hunyor patakban fürdött, vagy a futballistákkal játszott. A könyvet olvasva felidéződött benne, hogy óriási élmény volt, amikor a futballisták hamis igazolással bevették még kisgyermekként maguk közé. A képviselő szerint a könyv egy értékes emlék, amelyet minden iszkázi büszkén tarthat majd a könyvespolcán. A könyvbemutató után a résztvevők megkaphatták a kiadványokat.

Iszkáz történetét a helyi értéktárba javasolta Dr. Hermann István
Fotó: RRZs

Dukay Istvánnak a könyv írójának az első szava a köszönet volt. Köszönetet mondott mindenkinek, és családjának, akik segítették őt ebben a munkában. Beszámolt arról, hogy régóta érdekelte a falu története, de csak nyugdíjas korában tudott komolyabban foglalkozni vele. A könyvtárak, a levéltárak és a sajtó rengeteg érdekes adatot rejtettek, amelyeket felhasznált a könyvben.

A könyv nemcsak a település múltját, hanem a jelenét is bemutatja, a helyi családok, a nemesi származásúak, az egyházi és világi személyek, a forradalmárok, a honvédek, a világháborús hősök, a tanítók, a termelőszövetkezetek, az iskolák és az egyházak történetét is. A könyv gazdag képanyaggal illusztrálja az iszkázi életet. Hencz András alpolgármester és a helyi értéktár elnöke elmondta, hogy második könyv tulajdonképpen egy képes történeti beszámoló, amelyet a falubeliek régi fényképeiből állítottak össze. A képekhez történeteket is fűztek, amelyeket az idősebb generáció mesélt el. Visszaemlékezett édesanyjára, aki esténként mesélt neki az iszkázi történetekről. Hencz úgy fogalmazott, hogy a könyv megjelenésével egy agyaghéjat hagytak hátra a jövő számára.

Hermann István a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár nyugalmazott igazgatója dicsérte a falu értéktárát, és javasolta, hogy a helytörténeti kötetet is vegyék fel a helyi és megyei értéktárba egyaránt, és mutassák be országosan is.

[foogallery id=”2255″]

0
Kosár
  • No products in the cart.