Újévi köszöntés és pályázati projektek átadása Lesenceistvándon

Újévi köszöntés és pályázati projektek átadása Lesenceistvándon

Lesenceistvándon az elmúlt időszakban a Magyar Falu program támogatásával megvalósult egy forgalmas útszakaszon a közút fejlesztése a község központjában, valamint megújult a Százholdas Pagony Óvoda konyhája, új eszközök beszerzésére nyílott lehetőség. E beruházásoknak az ünnepélyes átadására került sor az újév első hetében.

Dr. Navracsics Tibor miniszter, a térség országgyűlési képviselője köszöntőjében hangsúlyozta, minden egyes fejlesztés hozzájárul a térség és az adott község jólétéhez, különösen, ha olyan intézményeket érintenek a fejlesztések, melyek a jövő nemzedékeit szolgálják ki. Így az óvodai beruházások is kitüntetett figyelmet érdemelnek, hiszen az elkövetkező évtizedekben erősítik a közösséget. Abban bízik – folytatta gondolatait Navracsics Tibor – hogy azok a kedvezőtlen gazdasági hatások, amelyek 2023-ban megtorpantották a magyar gazdaságot, azok 2024-ben már nem érvényesülnek. Minden jel arra mutat – emelte ki -, kifelé tartunk a fogyasztás visszaeséséből, a magas inflációból, és 2024 ismét a gazdasági növekedés éve lehet. Ennek a vidéki települések, közösségek, így Lesenceistvánd is látja majd a javát.

Tóth Csaba polgármester számot adott a 2023-as év sikereiről. Kiemelte, a konyha felújítása során elsősorban az energiahatékonyságot tartották szem előtt. A gyermekétkeztetés során szigorú előírások vannak, konyhájuk a fejlesztésnek köszönhetően mindennek kiválóan megfelel. Örömmel adott hírt arról is, hogy A Balaton-felvidéki interaktív bemutatótér kialakítása Lesenceistvándon (TOP-1.2.1-16-VE1-2021-00023) című turisztikai projekt eredményeként 2023. decemberében elkészült a település legújabb turisztikai fejlesztése a 14 stációpontból álló Keresztút, amely a faluközpontot és az onnan 1,8 km-re található Mária-kápolnát köti össze. A pihenőpadokkal felszerelt szakrális sétaút minden állomását az adott stáció témáját megjelenítő tűzzománc kálváriakép díszíti, amely a felvidéki iparművész, Soós Csilla alkotása. Az utolsó stációnál új szabadtéri misézőtér és faragott tájasztallal felszerelt kilátó várja a látogatókat csodálatos panorámával. Ugyancsak e fejlesztés eredménye az egykori Wildhoffer-házban kialakított multifunkcionális kiállítótér, amelyben helytörténeti és vallástörténeti állandó kiállítást rendeztek be, a szomszédos, felújított pajtaépület három önálló helyiségében pedig három tematikában környezetismereti kiállításokat találunk. Az új látogatóközpontba egy hagyományőrző székelykapun keresztül juthat be a látogató, amely a székelyföldi fafaragó mester, Pethő Sándor alkotása. Mindezen fejlesztéseknek köszönhetően Lesenceistvándon új lendületet kap a kulturális és vallási turizmus – hangsúlyozta Tóth Csaba polgármester.

Az eseményt a helyi óvodások újév köszöntő műsora színesítette.

0
Kosár
  • No products in the cart.