Tizenhat arany, huszonegy ezüst és négy bronz minősítés született az idei XVII. Borbála Borversenyen a Somló hegyen

Minden év február utolsó hétvégéjén rendezi meg a Somlói Borbála Borrend az egyetlen közösségi bormustrát, ahol a Somló hegy fiatal, friss borait kóstolhatják meg a bortermelőkből és amatőr borbírákból álló résztvevők. A hegy közösségi borversenye azért is egyedülálló, mert itt minden borász és amatőr bortermelő minősítheti saját vagy a mások által nevezett tételeket is, úgy hogy az teljesen anonimizálva van.


Kovács Zoltán országgyűlési képviselő elmondta, hogy idei versenyre közel félszáz fehér, rozé, vörös tétel érkezett, amelyek külön kategóriákba sorolva kerültek a szakavatott bírák elé. A borvidék országgyűlési képviselője felhívta a figyelmet az etikus borbírálatra is, hiszen a közösségi bormustra alatt a nagybetűs közönség minden tagja bírálja az összes tételt. Ezért kiemelten fontos, hogy elfogultság nélkül ítélkezzenek vakon saját tételeikről is.

Fazekas András a borversenynek otthont adó Fazekas Pincészet borász tulajdonosa jó kedélyű viccel alapozta meg a verseny hangulatát, majd ismertette a verseny általánostól eltérő szabályait. Hozzátette, hogy vegyes fehér, furmint, rizling, chardonnay, irsai, rizlingszilváni, juhfark, és vörös vegyes kategóriákba lehettet nevezni, majd ünnepélyesen megnyitotta a tizenhetedik Borbála napi borversenyt. A mustra végén összesítették a pontozó lapok alapján az eredményeket és kihirdették a végeredményt. 16 arany, 21 ezüst és 4 bronz minősítést vihettek haza a díjazottak. A sajátos, barátságos hangulatú versengést követően ünnepi vacsorával köszönték meg a szervezők a borászok és a bírálók munkáját egyaránt.

0
Kosár
  • No products in the cart.