A pincéből a világ élmezőnyébe

Ajka Egy társasház alagsori pincéjéből induló erőemelő egyesület a GOD GYM ma már az ország egyik legelismertebb erőemelő klubjává vált. Az egyesület kiváló példa arra, hogy miként lehet egy kis teremből indulva nagy sikertörténetet kovácsolni, ha az egyesület vezetői nincsenek híján az elhivatottságnak és a szenvedélynek. A klub tagjai nemcsak hazai, hanem nemzetközi versenyeken is bizonyították, hogy a sportban nincs lehetetlen.

A két éve alapított egyesület egyre több amatőr sportolót vonz, olyanokat, akik versenyszerűen űzik az erőemelést. A teremben 12-től 68 éves korig járnak a sportolók és különböző korcsoportokban versenyeznek. Németh Károly, az ajkaiaknak csak Karcsika, az egyesület vezetője elmondta, hogy nem csak a fiataloké a jövő, a master kategóriában is nagyon szép sikereket érnek el az egyesület tagjai. A versenyzők heti három-négy alkalommal edzenek, és sokan már Európa- vagy világbajnokokká, vagy országos csúcstartókká váltak. A céljuk, hogy új rekordokat döntsenek meg, és magukhoz képest fejlődjenek. “Nemcsak azt használjuk ki, hogy nincsen ellenfelünk, hanem mindig meg akarjuk mutatni, hogy mire vagyunk képesek” – fogalmazott.  Az egyesület az utánpótlásra is nagy hangsúlyt fektet. A teremben hetvenen sportolnak, de ebből csak ötvenen egyesület tagok. A többiek még nem versenysportolók, de Karcsika heti szinten foglalkozik velük, és próbálja felkészíteni őket, hogy “Ők legyenek majd a jövő utánpótlása” – mondta.

Az egyesület a tavalyi évben tizenkét versenyen vett részt, sikert sikerre halmozva. Karcsika álma az, hogy minden versenyzőjét el tudja vinni egy megmérettetésekre, de ehhez szponzorokra és a város segítségére van szükség. Elmesélte, hogy az Ajka Sportváros Nonprofit Kft. az egyesületet meghívta a 2024-es ajkai sportgálára, ahol az év legjobb sportolói díját is kiosztják majd. Az egyesületi tagok kiválasztották, hogy kik képviselik majd a gálán őket, ahol a korábbi években Karcsika is díjazott volt. “Nagyon jó érzés, hogy elismerik a teljesítményünket, és megemlékeznek minden sportolóról. Köszönöm a városnak is, mert Ajka ebben példamutató, más városokban nem díjazzák így a sportolókat.- tette hozzá az egyesületi vezető.

Az egyesület nemcsak a sportot, hanem a társadalmi szerepvállalást is komolyan veszi. A vezető húsz anorexiás, vagy elhízott gyermeket fogadott be a terembe, miután egy tragédia ráébresztette őket, hogy mennyire fontos szerepe van a sportnak az életkedv megőrzésében is, és ezt meg kell tanítani a testalkata miatt elkeseredett, szorongó gyermekeknek is. Karcsika a 20 gyermeket ingyen edzi és próbálja őket egészségesebbé, magabiztossá tenni.

A sport és az életkedv

Az egyesület nemcsak a sportban, hanem a társadalmi szerepvállalást is fontosnak tartja. A tavalyi évben Karcsika, felhívást tett közzé, amelyben anorexiás vagy túlsúlyos gyerekeket várt a terembe. A tragédia, amikor egy túlsúlyos kisfiú alávetette magát a vonat alá, ráébresztette, hogy mennyire fontos a sport és az életkedv. “Ekkor elhatároztam, hogy talán a terem elbírja azt a húsz főt, akit be tudok fogadni, és megpróbáljuk a sport irányába terelni, önbizalmat adni nekik és visszahozni az életkedvüket” – mesélte Karcsika, aki ingyen foglalkozik ezekkel a gyerekekkel. Ezt a programot folytatni akarják. Karcsika, és a felesége, Livi, igyekeznek megmutatni a gyerekeknek, hogy a sport milyen jótékony hatással van az életükre. “Minden erőnkkel ezen dolgozunk” – mondta. Az egyesület szép eredményeket ért el 2023-ban és ezt szeretnék folytatni a 2024-es évben is. Terveik szerint tíz-tizenkét versenyre fognak nevezni. Azonban nem minden versenyzőjük tudja megengedni magának, hogy elutazzon a megmérettetésekre, mert sokan anyagi nehézségekkel küzdenek. Karcsika álma az, hogy minden versenyzője részt vehessen a neki leg megfelelőbb versenyen, de ehhez szponzorokra és a város segítségére is szüksége van. Az idén szeretnének átköltözni egy nagyobb terembe, mert az egyesület elérte powerlifting Európa és világbajnok versenyzőivel azt a szintet, amelyhez a jelenlegi pincehelyiség sem minőségileg, sem a méretét tekintve nem megfelelő már.  “Ez a legnagyobb álmom” – zárta a beszélgetést Karcsika.

0
Kosár
  • No products in the cart.